Det är många födelsedagskalas nu på sommaren och förutom en riktig svensk jordgubbstårta kan det ju vara trevligt att bjuda på lite bullar.
Vetedeg
75 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl laktosfri mjölk
1 tsk salt
1.5 dl socker
16 dl vetemjöl
Fyllning
Smör
Kanel
Socker
2 st ägg (uppvispade)
Pärlsocker
Bullformar
Smula jästen, strö över 0.5 dl socker. Smält smöret i kastrull, tillsätt sedan mjölken i kastrullen, värm på tills det är fingerljummet (37°c). Häll smöret och mjölken över jästen, rör om tills all jäst har lösts upp. Tillsätt först salt och socker, sedan vetemjölet. Arbeta degen ordentligt ca 5 minuter. Låt sedan degen jäsa i bunke under bakduk ca 40 minuter. Se till att degen står på en plats utan drag och gärna där det är varmt.
Ta upp degen på bakbord, knåda ordentligt och baka ut bullar med smör, kanel och socker som fyllning. Lägg bullarna i formar och täck med bakduk för att jäsa ytterligare 40 minuter.
Pensla bullarna med ägg, häll över lite pärlsocker sedan grädda mitt i ugnen ca 6-8 minuter i 225°c.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en liten kommentar :)